5. ΟδύσσειαΡαψωδία ε :

Ὀδυσσέως σχεδία.
Το πρωί της 7ης μέρας, στη συνέλευση των Θεών, η Αθηνά επενέρχεται στο θέμα του Οδυσσέα και αναφέρει την ενέδρα των μνηστήρων. Ο Δίας στέλνει τον Ερμή στην Ωγυγία με την εντολή προς την Καλυψώ να αφήσει πια τον Οδυσσέα και ανακοινώνει στους θεούς ότι ο Οδυσσέας θα γυρίσει στην Ιθάκη μετά από 20 μέρες ταλαιπωρημένος πάνω σε σχεδία, χωρίς όμως βοήθεια θεών ή ανθρώπων, με πλούσια όμως δώρα από τους Φαίακες.
Η Καλυψώ κατηγορεί τους θεούς ότι τη φθονούν, που ερωτεύτηκε ένα θνητό και τους δίνει πολλά παραδείγματα για να τους αποδείξει την ζηλοφθονία τους, τελικά όμως υποχωρεί από φόβο για την οργή του Δία. Τώρα για πρώτη φορά εμφανίζεται ο Οδυσσέας στο ποίημα. Κλαίει όπως κάθε μέρα στην ακρογιαλιά αγναντεύοντας το πέλαγος (νόστον ὀδυρομένῳ, ε 153), όταν η θεά του ανακοινώνει τα καλά νέα. O Οδυσσέας τη βάζει να ορκιστεί ότι δεν έχει κακό σκοπό και, παρά την προειδοποίησή της ότι θα υποστεί κι άλλες ταλαιπωρίες, μένει αμετάπειστος. Μετά το γεύμα περνούν μαζί την τελευταία τους νύχτα.
Τις επόμενες τέσσερις μέρες ο Οδυσσέας κατασκευάζει σχεδία με τα εργαλεία της Καλυψώς και την πέμπτη μέρα (12η της Οδύσσειας) ξεκινά. Η Καλυψώ του δίνει εφόδια, οδηγίες και ούριο άνεμο για το ταξίδι. Μετά από δεκαεφτά μέρες, τα ξημερώματα της δέκατης όγδοης (29ης), προβάλλουν στον ορίζοντα οι ακτές της Σχερίας, της χώρας των Φαιάκων. Καθώς όμως ο Ποσειδώνας επιστρέφει από τους Αιθίοπες, βλέπει τον Οδυσσέα και οργισμένος σηκώνει φοβερή θαλασσοταραχή. Η σχεδία διαλύεται και ο Οδυσσέας παλεύει με τα κύματα πάνω σε μια σανίδα. Η θεά Λευκοθέα τον συμπονά και του χαρίζει ένα σωσίβιο μαντίλι. Αυτός το ζώνεται, πετά τα ρούχα του και πηδά στη θάλασσα. Ο Ποσειδώνας φεύγει με χαιρέκακη ικανοποίηση, οπότε η Αθηνά επεμβαίνει και κατευνάζει κάπως τη θύελλα.
Δύο μέρες ακόμα θαλασσοδέρνεται ο Οδυσσέας, ώσπου την τρίτη (31η) καταφέρνει με τη βοήθεια της Αθηνάς να προσεγγίσει την ακτή της Σχερίας και να φτάσει στις εκβολές ενός ποταμού. Προσεύχεται στον ποταμό να τον σώσει και ο ποταμός τον δέχεται. Ο Οδυσσέας, γυμνός και εξαθλιωμένος, βγαίνει στη στεριά και καταφεύγει σ’ ένα δάσος, όπου κοιμάται βαθιά κρυμμένος στους θάμνους

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη
να προσέχεις …..τις Λέξεις και το γράμμα Ε
…..για δένδρα του Νου γερά

Advertisements

3 thoughts on “5. Οδύσσεια

 1. Μήνυμα προς την Καλυψώ!
  …μετά από παρέμβαση της Αθηνάς…

  Αποστολεύς: ΖΕΥΣ
  Παραλήπτης:ΚΑΛΥΨΩ
  Ταχυδρόμος: ΕΡΜΗΣ

  Άφησε τον Οδυσσέα ελεύθερο!

  Δεν μπορείς να τον κρατήσεις περισσότερο.
  Παραιτήσου από τη εξουσία.
  Είναι αδιέξοδο.
  Πέρασε στο περιθώριο της ιστορίας, σαν ένας αξιοσημείωτος σταθμός.
  Δεν μπορείς να εμποδίσεις άλλο,
  …το Ταξίδι του Ανθρώπου.

  Ο Οδυσσέας πρέπει να γυρίσει σπίτι του, στην γυναίκα και το παιδί του.

  ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ!

  Διαφορετικά
  θα βρεθείς στο πυθμένα της Τηθύος…μαζί με τα ιζηματογενή πετρώματα.

 2. Ελευθερία
  Έρως
  Ελλάς
  Επιστροφή
  Επιλογή
  ….Νόστιμον Ήμαρ
  Ο Έρως των Ελλήνων για την Ελευθερία
  ….που γνωρίζουν
  από την κόψη του σπαθιού
  και την όψη του δεκαεξάκτινου αστεριού.
  Στην γιορτή της Μυθιστορικής Μνήμης….. ταίρι του Ολυμπίου Διός.

 3. Ε
  Ερμής
  Ερμηνεία
  20 ημέρες να φθάσει ο Οδυσσέας στην Σχερία
  20 δένδρα που κόβει στην Ωγυγία
  4 οι πηγές στοιχεία στο νησί της Καλυψώς
  Λευκό μαντήλι της Λευκοθέης δένει στο στήθος του και όταν το πετά πίσω στην θάλασσα πίσω δεν κοιτά.
  Προσευχή στον ποταμό και δυο τα δένδρα μια ελιά και μια αγριελιά θα τον σκεπάσουν μέχρι το επόμενο της ροδοδάκτυλης πρωινό της Ηώς.
  20 τα χρόνια του γυρισμού μαζί με τους αιώνες του Ελληνικού Ταξιδιού την εποχή των Ιχθύων ψαράδων
  Την 17η ημέρα και γύρω στα 1600-1700 μετά Καλυψούς ο Διαφωτισμός μετά από την κυριαρχία της φυλακής και της ερημιάς του ανθρωπίνου νου σε θρόνους παπικούς πατριαρχικούς μεσαιωνικούς.
  Την 18 η ημέρα στα 1800 η Επανάσταση του Οδυσσειακού Ελληνικού λαού και τα βάσανα να μην έχουν τελειωμό με τον Ποσειδώνα να τον ξαναβουλιάζει από των ιερων Σολύμων τα βουνά.
  Σε λευκό χαρτί το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδος όταν φθάνει σε ήρεμο ιστορικό ρου και η είσοδος στο κοινοβούλιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαιώς φιλικά αγκαλιάζει όλη την Γη.
  Χαράματα του 21ου αιώνα αναχωρεί για την Ιθάκη κάτω από τον αστερισμό του Βοώτη αρκτοφύλακας…με το Υ κεραία αντέννα προς τα αστέρια σε Άμαξα Ηνιόχου Ιστορίας.
  Συνεχίζεται….ΕΥώνυμα
  στην ραψωδία μ και ν
  ΕΠΩΝΥΜΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s